DVB-T چیست ؟

DVB-T مخفف عبارت Digital Video Broadcasting Terrestrial هست به معنی پخش زمینی ویدیوی دیجیتال . این زمینی که که اینجا میگن یعنی اینکه احتیاجی نیست از طریق هوا و ماهواره تصاویر ارسال بشن . منظورشون از زمینی اینه که با همین آنتن های هوایی که روی پشت بوم نصب میشن تصاویر دیجیتال ، قابل دریافت هستن .

لوگوی DVB-T

DVB-T داریم ، DVB-H و DVB-S و DVB-C هم داریم که من فقط در حد اشاره ازشون رد میشم .

DVB-H سیستم پخش دیجیتال شبکه ها برای دستگاه های موبایل هست . H مخفف Handheld هست .

DVB-C سیستم پخش دیجیتال شبکه ها از طریق کابل یا سیم هست . C مخفف Cable هست.

DVB-S سیستم پخش دیجیتال شبکه ها از طریق ماهواره هست که احتیاج به دیش و نصب و راه اندازی داره . S مخفف Satellite هست .

سیستم DVB-T اجازه میده تعداد کانال های بیشتری به صورت کد شده و همزمان ارسال بشن و البته در ابعاد مختلف . مثلا اجازه میده ۱ کانال HD رو با ۳ تا کانال SD و چند کانال رادیویی همزمان ارسال کنید و در سمت گیرنده هم بدون هیچ مشکلی دریافت بشن . دلیل اینکه با تلویزیون های معمولی فقط ۸ شبکه صدا و سیما دریافت میشه همینه .

DVB-T در تلویزیون چه کار می کنه ؟

تلویزیون هایی که DVB-T دارن با یه لوگو یا نوشته ای مشخص می شن . مثلا می زنن : DVB یا DVB-T یا Digital TV یا DVT یا DVB-T MPEG-4 خلاصه یه نشونه ای از دیجیتال بودن تلویزیون روش می خوره . مثلا  کنار ورودی آنتن نوشته DTV که مخفف Digital TV هست .

علامت دیجتال بودن ( DVB-T ) روی تلویزیون

اگه لوگوی DVB-T روی تلویزیون شما باشه یعنی تلویزیون هم سیگنال آنالوگ ( همین آنتن های سنتی – بچرخون به چپ نه  بچرخون راست ) رو میگیره و هم شبکه های دیجیتال رو . نیاز به هیچ رابط و واسطی هم نیست فقط کافیه سیم آنتن رو به پشت تیونر تلویزیون بزنید ، اکثر کانال ها با آنتن های سرخود دریافت میشن اما برخی کانال ها چون نسبت به مشهد دورتر هستن و تقویت به خوبی انجام نشده احتیاج به آنتن هوایی دارن .

مدار داخلی DVB-T

در دنیای دیجیتال همه چیز صفر و یک میشه ، وقتی صحبت از فرستادن اطلاعات دیجیتال و دریافت اونا میشه ، این صفر و یک ها رمزگذاری میشن و ارسال میشن ، در سمت گیرنده این صفر و یک ها رمزگشایی میشن و تبدیل به خروجی میشن که شما روی نمایشگر تلویزیون می بینید . این DVB-T توی تلویزیون واسه دریافت و رمزگشایی سیگنال دیجیتال تعبیه شده .

مدار داخلی سیستم DVB-T

تاریخچه DVB-T :

قبلا ها یعنی زمانی که فقط سیستم آنالوگ بود ، برای هر کانال باید کلی تجهیزات جمع و جور میکردن و فقط هم در لحظه همون یه کانال می تونست انتقال پیدا کنه . دیدن که اینجوری نمیشه هزینه میره بالا و تلفات توان و … ضمن اینکه نویز روی سیستم های آنالوگ خیلی تاثیر داره . خلاصه سیستم انتقال یا پخش ویدیو دیجتالی از طریق سیستم های زمینی بوجود اومد . این اتفاق در سال ۱۹۹۷ افتاد و یک سال بعدش یعنی سال ۱۹۹۸ اولین شبکه پخش دیجیتالی در انگلیس راه اندازی شد .

در حال حاضر در ایران و بیشتر کشورهای اروپایی از سیستم دیجیتال DVB-T استفاده میشه . در کشورهای دیگه هم همین رویه طی شده و از همین روش ها استفاده میشه فقط اسمشون فرق داره ( البته تفاوت هایی هم دارن که در حوصله این پست نیست ) . ورژن جدید تر DVB-T بعد از سال ۲۰۰۶ و کلی مطالعه معرفی شد که حالت بهینه شده همین نسخه اورجینال بود . ایران داره سعی میکنه از نسخه جدید DVB-T یعنی DVB-T 2 استفاده کنه و این مسئله مستلزم یه سری امکانات هست . مثل خرید گیرنده های دیجیتال بهتر توسط مردم و تجهیز خود صدا و سیما به سیستم پخش DVB-T 2 .

لازم به ذکره که سال ۸۸ صحبت های جدی برای پخش دیجیتال در ایران شد و از سال ۸۹ ایران رسما پخش دیجیتال رو شروع کرد و روی سیستم DVB-T 2 شروع به کار کرده .

 

 

پیش فرض تفاوت بین دو نوع سیگنال DVB-S و DVB-S2 در چیست؟

تفاوت بین دو نوع سیگنال DVB-S و DVB-S2 در چیست؟

آیا تا کنون دقت کرده اید چرا در رسیور های معمولی فرکانسی مانند 12034 ماهواره یاه ست را دریافت نمی کنید؟

به طور استاندارد رسیور ها دو دسته اند. یا SD هستند و یا HD. رسیور های SD همان رسیور های معمولی و قدیمی بازار هستند که هنوز هم در منازل استفاده می شوند. این رسیور ها قابلیت بازگشایی فرکانس های DVB-S را دارند. این فرکانس ها همان فرکانس های معمولی هستند که به عنوان مثال بر روی هاتبرد شبکه GEM TV را بر روی فرکانس 11137 شامل می شوند.

این نوع فرکانس ها پهنای باند کمتری نسبت به فرکانس های نوع دوم یعنی DVB-S2 دارند. به این معنا که تعداد شبکه های کمتری را بر روی خود قبول می کنند یا این که اگر تعداد شبکه ها بالا رفت به اجبار کیفیت این شبکه ها باید پایین تر بیایند تا بر روی یک فرکانس DVB-S در کنار یکدیگر قرار گیرند. اما در مقابل رسیور هایی هستند که HD نام دارند. این نوع رسیور ها هم قابلیت بازگشایی سیستم HD را دارند و هم قابلیت بازگشایی سیستم قدیمی SD. علاوه بر آن فرکانس های DVB-S و DVB-S2 را با هم پشتیبانی می کنند.

فرکانس ها و سیگنال های DVB-S2 فرکانس هایی هستند که پهنای باند بسیار بالاتری را نسبت به همتای خود یعنی DVB-S در خود جای می دهند. به این معنا که با همان امکانات، شبکه های بیشتری و با کیفیت بسیار بیشتری را در خود جای می دهند. اما این سیستم با رسیور های قدیمی SD قابل بازگشایی نیست. توجه نمایید که یک فرکانس DVB-S معمولی هم می تواند شامل شبکه های SD باشد و هم شامل شبکه های HD. که در این بین رسیور های معمولی تنها شبکه های SD آن را نمایش خواهند داد و شبکه های HD را گرچه مابین لیست شبکه ها نشان می دهند، اما این شبکه ها فاقد تصویر خواهند بود. به عنوان مثال شبکه LUXE TV HD بر روی ماهواره عرب ست فرکانس 11785 عمودی سیمبل ریت 27500 از نوع HD می باشد اما بر روی یک فرکانس معمولی قرار دارد و در هر رسیوری لیست می شود. اما فقط در رسیور های HD دارای تصویر است. از طرفی فرکانس های DVB-S2 هم می توانند شامل شبکه های HD و هم می توانند شامل شبکه های SD باشند. اما با این تفاوت که فقط و فقط هر دو نوع تصویر را می توان در رسیور های اچ دی مشاهده نمود و در رسیور های معمولی فرکانس به طور کلی قابل دسترس نیست! به عنوان مثال شبکه ای داخلی جمهوری اسلامی ایران که به شبکه های دیجیتال معروف هستند بر روی فرکانس 11881 افقی سیمبل ریت 27500 ماهواره عرب ست به صورت SD پخش می شوند. اما چون فرکانس از نوع DVB-S2 می باشد، تنها در رسیور های HD قابل مشاهده می باشند. اما سوالی که ممکن است شما نیز داشته باشید این است که چرا تا این لحظه شبکه های GEM Junior و Kurdino بر روی فرکانس 11881 ماهواره یاه ست با وجود این که SD هستند اما در رسیور های معمولی قابل مشاهده نیستند! دلیل این امر، پخش این شبکه ها به صورت MPEG4 می باشد. فورمت تصویری MPEG4 به تصویر اجازه می دهد که با فشردگی بیشتری بر روی ماهواره قرار گیرد. به عنوان مثال اگر پهنای باند 3 مگابیت در اختیار آن قرار داده شده، نسبت به همتای معمولی یعنی MPEG2 کیفیت بسیار بیشتری و حدود 5 مگابیت خواهد داشت. این یعنی در بر داشتن حجم بیشتر در عین داشتن حجم کمتر.

سیستم DVB-T در کشورهای مختلف

شماتیک نحوه ساده نصب آنتن مرکزی:

شماتیک نحوه ساده نصب ماهواره مرکزی:

ماهواره مرکزی